ODGOVORI NA POGOSTA VPRAŠANJA

Ali lahko pri ščetkanju z ionsko zobno ščetko uporabljam zobno pasto?

Za zagotavljanje ustrezne količine fluora se uporaba zobne paste pri IONIKI svetuje vsaj občasno, a zadošča že minimalen nanos. Po vsaki uporabi IONIKO temeljito očistite, da odstranite sledi zobne paste.

Kako vem, da IONIKA res deluje?

Prvi znak, da IONIKA deluje pravilno, je indikacijska lučka, ki ob pravilni uporabi zasveti rdeče. Nadalje pa boste s ščetkanjem hitro ugotovili, da v ustih nastaja mlečno bela pena (še najbolje se to vidi brez uporabe zobne paste), ki je posledica odstranjevanja zobnih oblog.

Delovanje lahko preizkusite tudi brez ščetkanja, in sicer hkrati primete spodnji del ročaja na mestu, kjer je kovinska ploščica, ter manjšo kovinsko pikico, ki je tik pod ščetinami. Ko ju stisnete hkrati, mora zasvetiti lučka.

Kako bom opazil/-a razliko?

Razliko boste opazili takoj po ščetkanju, ko se boste z jezikom dotaknili zob; le-ti ne bodo več tako “kosmati” kot po uporabi navadne zobne ščetke. Večina uporabnikov že po prvi uporabi opazi, da so zobje bolj čisti, po nekaj dneh pa tudi bolj beli.

Med ščetkanjem mi krvavijo dlesni

Če IONIKO uporabljate pravilno in ne pritiskate premočno na zobe in dlesni (kar tudi sicer ni priporočljivo z nobeno ščetko), je rahlo krvavenje dlesni na začetku povsem normalno. To je znak, da ionizacija učinkuje in da se zobne obloge, ki se nabirajo med zobmi in dlesnimi, odstranjujejo. Z vsako nadaljno uporabo bo krvavenje redkejše, v večini primerov je to že pri drugem umivanju.

O pravilni uporabi vseh pripomočkov za ustno higieno je priporočljivo, da se posvetujete z vašim zobozdravnikom.

Kdaj moram ščetko zamenjati? 

Življenjska doba vgrajene baterije je do enega leta, vendar se zaradi higienskih razlogov in obrabe ščetin priporoča, da IONIKO zamenjate na 3 do 6 mesecev.

Indikacijska lučka ne sveti.

Indikacijska lučka med ščetkanjem zasveti, ko je ščetka dovolj mokra in je sklenjen tokokrog – ko so vaši prsti (eden ali več) na spodnji katodni ploščici, s ščetinami pa se dotikate vaših zob. Če indikacijska lučka utripa, to zgolj pomeni, da prekinjate tokokrog, ko odmaknete prste s katode ali ščetine z zob. S tem ni nič narobe – preprosto nadaljujte s ščetkanjem. Drugi razlog utripanja indikacijske lučke je lahko v tem, da je ščetka premalo vlažna. Ponovno jo navlažite (ščetko postavite pod vodni curek) in nadaljujte s ščetkanjem.

Če je lučka popolnoma prenehala svetiti v roku 2 mesecev po nakupu, nas pokličite in skupaj bomo preverili, ali ne gre morda samo za napačno uporabo. Če bomo ugotovili, da lučka res ne sveti, nam jo lahko pošljete skupaj z računom na naslov: Lisk, d.o.o., Cesta na Loko 11, 4290 Tržič – in vam jo bomo zamenjali.

Če je indikacijska lučka popolnoma prenehala svetiti po več kot 2 mesecih uporabe, je to znak za zamenjavo zobne ščetke. Vašo novo IONIKO lahko naročite na e-naslovu: ionika@siol.net ali po telefonu: 030 605 507

Indikacijska lučka sveti neprestano, tudi med tem, ko je ne uporabljam.

Mehanizem baterije v ščetki je zelo občutljiv in v redkih primerih se lahko zgodi, da lučka bodisi utripa, ali pa po končani uporabi sploh več ne ugasne. Do tega pride bodisi zaradi nepravilne hrambe (če ščetke po uporabi ne obrišete do suhega) in stika vode z baterijo, bodisi zaradi udarca (npr. padca na tla ali transporta). Glede na to, da je lučka indikator ionizacijskega toka, to ne vpliva na kvaliteto delovanja – v kolikor lučka sveti (tudi samo nežno ali pa ves čas, tudi po uporabi), ščetka deluje.

Ali je IONIKA varna za uporabo tudi pri otrocih?

IONIKA ima vgrajeno mini baterijo tako, da do nje praktično ne morete dostopati. Za svoje delovanje ne potrebuje električne energije in z njo ravnate povsem enako kot z navadno zobno ščetko. IONIKA je torej varna za uporabo, tudi za otroke. Ko boste vašega malčka naučili, kako se IONIKO pravilno uporablja tako, da zasveti rdeča lučka, bo umivanje zob zanj postalo bolj zabavno. Edina omejitev je lahko velikost – IONIKA je namreč na voljo samo v eni standardni velikosti.

Ali je IONIKA primerna tudi za zobne prevleke, proteze in ostale umetne materiale?

IONIKA je prijazna do zob, dlesni in umetnih materialov. Na videz je skoraj popolnoma enaka običajni ščetki in tudi ščetkanje zob poteka enako, kot bi to počeli z navadno ščetko. Ključna prednost uporabe pri umetnih materialih pa je v tem, da vam z IONIKO ni treba močno pritiskati na sklenino, saj se obloge odstranijo s procesom ionizacije. Fizično med ščetkanjem tega ne zaznate, saj ionizacija ni agresiven proces. V tem kontekstu je IONIKA kvečjemu bolj prijazna do umetnih materialov, kot navadna ali elektronska ščetka. V kolikor želite biti v varnost njene uporabe popolnoma prepričani, se posvetujte z vašim zobozdravnikom.