Ionska zobna ščetka je na videz zelo podobna navadni, a je njeno delovanje povsem drugačno. Gre za fizikalni način čiščenja zob z ionizacijo, ki deluje po principu polaritete.

 

Kako deluje ionizacija

V naravi ima vsak element pozitiven ali negativen naboj (polariteto). Enaki naboji (plus in plus ali minus in minus) se med seboj odbijajo, nasprotni pa privlačijo. Medtem ko imajo površina zob in dlesni naravno negativen naboj, imajo zobne obloge, kamen in bakterije (plak) pozitiven naboj. Zaradi različne polaritete zobnih oblog in zobne sklenine nastane močna vez, s pomočjo katere se zobni plak lažje veže na zobe. Zaradi zobne obloge zelo težko učinkovito očistimo zgolj z navadno ščetko. Ionska zobna ščetka IONIKA vsebuje napajalno vezje, ki povezuje indukcijsko kovinsko ploščico na dnu ročaja s kovinsko kroglico, ki se nahaja tik pod ščetinami. S tem, ko se s prsti dotaknemo kovinske ploščice, s ščetko pa zob, se sklene krogotok, ki spremeni začasno polariteto oziroma naboj. Zaradi sočasnega enakega naboja dlesni in plaka zobe lažje očistimo, tudi na bolj nedostopnih mestih – med zobmi ali v zobnih žepkih.

 

Kako uporabljamo ionsko zobno ščetko

Pred prvo uporabo ščetko navlažite in uporabite zobno pasto*. IONIKO uporabljate tako, da jo med umivanjem držite kovinsko ploščico, ki je na spodnjem delu ročaja (dovolj je, da se te ploščice dotikate le z enim prstom). Ko se boste s ščetinami dotaknili zob, boste s tem sklenili krogotok in sprožili proces ionizacije. Takrat bo zasvetila tudi lučka in vedeli boste, da ionizacija deluje. *IONIKA za učinkovit rezultat ne zahteva veliko zobne paste. Svetujemo minimalna uporaba zobne paste s fluorom. Le-ta namreč ovira encime, ugodne za razvoj ustnih bakterij, fluoridni ioni pa se vežejo s kalcijevimi in s tem krepijo zobno sklenino. Z minimalno uporabo zobne paste ne boste le prihranili nekaj denarja, temveč tudi prispevali k varovanju okolja.

 

Kako preverite, ali ščetka deluje

Prvi indikator, da ionska zobna ščetka res deluje, je rdeča lučka, ki zasveti, ko se sklene krogotok. Delovanje lahko preverite tudi tako, da zobe ščetkate brez zobne paste in videli boste, da se ob stiku z zobmi tvori rahla bela pena. To je znak, da se obloge učinkovito odstranjujejo. Po končanem umivanju se lahko o učinkovitosti IONIKE prepričate kar z jezikom. Jezik je odlično orodje za preverjanje čistosti zob, saj takoj občuti, če so zobje po umivanju še vedno “kosmati”. Pri tem pa ne pozabite, da je za zdravje zob bolj pomembno, da so zobje gladki, kot pa beli.

 

Vzdrževanje in shranjevanje

Po vsaki uporabi ionsko zobno ščetko očistite pod tekočo vodo, z nje sperite zobno pasto in jo shranite na suhem mestu. Dobro osušeno lahko hranite tudi v priloženi embalaži.

Življenjska doba in garancija 

Življenjska doba napajalnega vezja v ionski zobni ščetki je približno eno leto, vendar se iz higienskih razlogov priporoča menjava ščetke na 3 do 6 mesecev. Garancija na delovanje ionske ščetke je 2 meseca od nakupa. Postopek uveljavljanja garancije lahko najdete v meniju pogosta vprašanja in odgovori.. Ko ščetko prenehate uporabljati, jo odložite na zbirnem centru odpadnih prenosnih baterij.

Varnost

Ionska zobna ščetka je varna za uporabo, tudi za tiste, ki imate protezo, zobni aparat, zobne prevleke oziroma vstavljene druge umetne materiale. Otroci do 10. leta starosti naj ščetko uporabljajo pod nadzorom odrasle osebe.

Prednosti ionske zobne ščetke

  • Učinkoviteje odstranjuje zobne obloge
  • Prijazna do zobne sklenine in dlesni
  • Gladki in čisti zobje dalj časa
  • Enostavna uporaba
  • Ne potrebuje dodatnega vira energije
  • Deluje tiho in ne vibrira
  • Primerna je tudi za otroke
  • Priročna za potovanja
  • Prihranek pri zobni pasti